Η δίαιτα κέτα για γυναίκες με διαβήτη τύπου 2

Βασικές αρχές της διατροφής κετο

Η κετογονική δίαιτα αναπτύχθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα. Χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία ατόμων με επιληπτικές κρίσεις. Η σύγχρονη ιατρική επικεντρώνεται στη διατροφή κετο για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη. Ωστόσο, δεν υπήρχαν στοιχεία για τα αποτελέσματα των μελετών για περισσότερα από 3 χρόνια, επομένως είναι αμφισβητήσιμη η μακροχρόνια χρήση κετο δίαιτας.

Η βασική αρχή της κετο δίαιτας

Η διατροφή περιέχει την ελάχιστη πρόσληψη υδατανθράκων, οι οποίοι παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια για μικρό χρονικό διάστημα. Μόλις ένα άτομο γίνει ανεπαρκές σε αυτό, θα αναζητήσει μια εναλλακτική λύση - κετόνες.

Αντί της γλυκόλυσης, η οποία συμβάλλει στη διάσπαση των υδατανθράκων, ενεργοποιείται ο μηχανισμός λιπόλυσης - η διάσπαση των λιπών. Για να επιβιώσει χωρίς υδατάνθρακες, το σώμα τίθεται σε κατάσταση κέτωσης.

Μην συγχέετε την κέτωση και την κετοξέωση - είναι δύο διαφορετικές έννοιες. Το τελευταίο αποτελεί παραβίαση της ισορροπίας οξέος-βάσης, η οποία οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές και ακόμη και θάνατο.

Η βάση του σχεδίου κετο είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στα τρόφιμα - το 65-80% των περιττωμάτων την ημέρα, η πρωτεΐνη 15-20% και οι υδατάνθρακες μειώνονται στο 5-15%. Αποδεικνύεται ότι οι υδατάνθρακες δεν μπορούν να καταναλώνονται περισσότερο από 20-50 γραμμάρια την ημέρα, ενώ εκτός της κετο δίαιτας, ένα άτομο καταναλώνει περίπου 250 γραμμάρια την ημέρα.

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της διατροφής κετο για διαβήτη τύπου 2

Επειδή η διατροφή κετο είναι ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν μια κετογονική προσέγγιση για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους βρήκε τα εξής:

Διατροφή κετο για διαβήτη τύπου 2
 1. Σε διαβητικούς τύπου 2, η δίαιτα κετο οδηγεί σε μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, μείωση του βάρους και βελτίωση του προφίλ λιπιδίων. Όλα αυτά βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης υπό έλεγχο και στη μείωση της ποσότητας των αντιυπεργλυκαιμικών φαρμάκων. Η πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνιστάται για όλους με διαβήτη τύπου 2. Απαιτείται διαβούλευση με γιατρό.
 2. Η διατροφή κετο έχει πολλούς περιορισμούς, επομένως είναι χαμηλή σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά. Επομένως, εάν είναι απαραίτητο, πρέπει να πάρετε βιταμίνες και να προσθέσετε φυτικές ίνες στη διατροφή.
 3. Επειδή η δίαιτα κετο έχει ισχυρό διουρητικό αποτέλεσμα, πρέπει να πίνετε περισσότερα υγρά.
 4. Η διατροφή κετο για διαβήτη τύπου 2 πρέπει να παρακολουθείται από επαγγελματία υγείας.

Τι τρώτε σε μια κετογονική δίαιτα

Λίστα των τροφίμων που περιλαμβάνονται στη διατροφή:

 • Πρωτεΐνες, λίπη και έλαια- κρέας, θαλασσινά, ξηροί καρποί, φυτικά έλαια;
 • Λαχανικά- το κατεψυγμένο ή το φρέσκο ​​δεν έχει σημασία, αλλά προτιμάτε τα λαχανικά που δεν αναπτύσσονται στο έδαφος, αλλά στην επιφάνειά του.
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα- συνιστώνται σχεδόν όλα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, σκληρά τυριά - περιέχουν λιγότερους υδατάνθρακες.
 • Σπόροι και ξηροί καρποί- Συνιστώνται λιπαρά καρύδια - καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια, φουντούκια.
 • Ποτά- Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος κατανάλωσης πρέπει να είναι καθαρό νερό. Μπορείτε να το συμπληρώσετε με χυμό λεμονιού. Επιτρέπεται επίσης η χρήση stevia.

Αυτή είναι μια σύντομη λίστα αναλώσιμων. Επικοινωνήστε με έναν ειδικό για περισσότερες πληροφορίες.

Τα απαγορευμένα προϊόντα περιλαμβάνουν:

 • Αμυλούχα τρόφιμα- πατάτες, ρύζι, ψωμί;
 • Ζάχαρη- γλυκά, παγωτά, ψητά
 • Ζυμαρικά και δημητριακά;
 • γλυκά ποτά.

Δεν είναι επιθυμητή η υπέρβαση του επιτρεπόμενου κανόνα πρωτεΐνης. Η περίσσεια μετατρέπεται σε γλυκόζη, η οποία διαταράσσει τη μετάβαση σε κατάσταση κέτωσης.

Ποια ζάχαρη πρέπει να υπάρχει σε μια δίαιτα κετο

Κατανάλωση ζάχαρης σε δίαιτα χωρίς κετο για διαβήτη

Μια κετογονική δίαιτα οδηγεί αναπόφευκτα σε μείωση της συγκέντρωσης σακχάρου στο αίμα. Αυτό είναι πολύ καλό για διαβητικούς.

Ωστόσο, η απότομη πτώση της γλυκόζης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Επομένως, η κοπή υδατανθράκων πρέπει να γίνεται βήμα προς βήμα.

Για να αποφευχθεί η ανάπτυξη υπογλυκαιμίας, η ζάχαρη πρέπει να μετράται συστηματικά. Συνήθως με άδειο στομάχι κυμαίνεται μεταξύ 4, 7 και 4, 9. Οι διαβητικοί τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά. Με μια δίαιτα κετο, η ζάχαρη κυμαίνεται περίπου 6 mmol / l.

Τι λέει η έρευνα

Οι επιδράσεις της διατροφής κετο στην περιεκτικότητα σε σάκχαρα έχουν μελετηθεί αρκετές φορές και τα αποτελέσματα ήταν πάντα θετικά. Οι ασθενείς έχασαν αυτά τα επιπλέον κιλά και κατάφεραν να ελέγξουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης.

Το 2017, πραγματοποιήθηκε μια μελέτη στη Νέα Υόρκη σχετικά με τις επιδράσεις της διατροφής κετο στον διαβήτη. Για 32 εβδομάδες, οι ασθενείς προσχώρησαν σε αυτόν τον τύπο διατροφής, και αφού ακυρώθηκε από ειδικούς, έχασαν με επιτυχία το βάρος τους και η ζάχαρη τους ήταν πιο σταθερή.

Πρέπει επίσης να πω ότι οι επιστήμονες αναγνωρίζουν τα οφέλη μιας βίγκαν διατροφής. Μπορεί να αντικαταστήσει τέλεια το κετό, αλλά έχει τις δικές του αποχρώσεις.

Διατροφή Atkins κατά του διαβήτη

Υπάρχουν ανάλογα της δίαιτας κετο, έχουν παρόμοιες αρχές. Παραδείγματα είναι η δίαιτα Dukan, η δίαιτα Robert Atkins, η δίαιτα του Κρεμλίνου. Είναι η δίαιτα Atkins που συχνά συγχέεται με την κετογονική αρχή της διατροφής. Ταυτόχρονα, ουσιαστικά δεν υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ κετο και δίαιτα Atkins.

Διαφορές μεταξύ της δίαιτας Atkins και του κετο

Ο Atkins ανέπτυξε τη διατροφική του αρχή για την απώλεια βάρους και όχι για τους διαβητικούς να ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα. Στη δίαιτα κετο, η ποσότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων μειώνεται από ακόρεστα λίπη. Όταν ακολουθείτε τη δίαιτα Atkins, η πρωτεΐνη μπορεί να καταναλωθεί χωρίς περιορισμούς. Επιπλέον, η διατροφή Atkins διαφέρει από την κετο στη συχνότητα της κατανάλωσης τροφίμων. Ο Atkins συνιστά πέντε γεύματα την ημέρα και ο Keto προτείνει 2-3 γεύματα την ημέρα.

Οι πιθανοί κίνδυνοι της κετο δίαιτας για διαβητικούς

Κίνδυνοι της διατροφής κετο για διαβητικούς

Όταν το σώμα λαμβάνει ενέργεια όχι από υδατάνθρακες αλλά από λίπη, τα σώματα κετόνης απελευθερώνονται απότομα. Ο μεγαλύτερος πιθανός κίνδυνος για μια διατροφή κετόνης για έναν διαβητικό είναι η πιθανότητα ανάπτυξης διαβητικής κετοξέωσης, η οποία οφείλεται στην έλλειψη ινσουλίνης στο αίμα.

Συμπτώματα διαβητικής κετοξέωσης:

 • αυξημένη συγκέντρωση σακχάρου.
 • συχνή ούρηση.
 • ξηροστομία;
 • ναυτία;
 • δύσπνοια;
 • φρουτώδης γεύση στο στόμα.

Επομένως, ακόμη και με κετογονική δίαιτα, είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε συνεχώς το επίπεδο σακχάρου στο αίμα και να ελέγχετε τακτικά τη συγκέντρωση των κετονικών σωμάτων.

Η πείνα αντενδείκνυται απολύτως για διαβητικούς, οπότε οποιαδήποτε δίαιτα μπορεί να ακολουθηθεί μόνο με την άδεια ενός γιατρού.

Εξισορρόπηση της κετο διατροφής και των επιπέδων ζάχαρης

Η κετογονική δίαιτα έχει μεγάλες δυνατότητες μείωσης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η έλλειψη υδατανθράκων στη διατροφή εμποδίζει τη συσσώρευση και την αλλαγή στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο γιατρός πρέπει να υπολογίσει την απαιτούμενη ποσότητα υδατανθράκων, κάθε περίπτωση είναι ατομική. Εάν ο ασθενής έχει υψηλό σάκχαρο στο αίμα, πρέπει να περιορίσει την πρόσληψη τροφών σε υδατάνθρακες. Σε αυτήν την περίπτωση, η ποσότητα λίπους στη διατροφή αυξάνεται.

Η δίαιτα κετο βοηθάει τους διαβητικούς, ειδικά εκείνους που δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου. Φυσικά, η θεραπεία της παθολογίας με αυτήν τη δίαιτα δεν δείχνει υπόσχεση. Η παρατήρηση αυτή μπορεί να μειώσει τον αριθμό των φαρμάκων που παίρνετε, αλλά είναι απίθανο να μπορείτε να αρνηθείτε τις ενέσεις ινσουλίνης.