Διατροφή για γαστρίτιδα του στομάχου: ένα μενού για μια εβδομάδα, τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να κάνετε

Η διατροφή είναι το πιο σημαντικό μέρος της θεραπείας με γαστρίτιδα. Λόγω ορισμένων χαρακτηριστικών της νόσου, π. χ. Β. Την οξύτητα στο στομάχι, καθώς και την παρουσία διαβρωτικών, ατροφικών και άλλων μορφών, η διατροφή μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το τι μπορεί και δεν μπορεί να βρίσκεται στο μενού.

πώς να ακολουθήσετε σωστά μια δίαιτα για γαστρίτιδα

Όταν ένα άτομο τρώει μη ισορροπημένο, περιστασιακά πίνει αλκοόλ, καπνίζει και συχνά εκτίθεται σε σοβαρό άγχος, αναπόφευκτα αναπτύσσει μια παθολογία όπως η γαστρίτιδα. Πρόκειται για μια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή της επένδυσης του στομάχου, ως αποτέλεσμα της οποίας διαταράσσεται η ακεραιότητά του. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα, το κύριο πρόβλημα των οποίων είναι ο οξύς πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα. Επιπλέον, υπάρχει αέριο, ρέψιμο, ναυτία και έμετος, η όρεξη μειώνεται ή εξαφανίζεται εντελώς, γεγονός που συχνά οδηγεί σε μείωση του σωματικού βάρους. Η γαστρίτιδα του στομάχου έρχεται σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να προκαλείται από μολυσματικό περιβάλλον. Ωστόσο, για να είναι επιτυχής η θεραπεία, είναι σίγουρα απαραίτητο η διατροφή να είναι υγιής. Είναι απαραίτητο όχι μόνο να αλλάξετε τη διατροφή, να καθορίσετε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να καταναλωθεί, αλλά και να αλλάξετε τις ίδιες τις αρχές της διατροφής, να το κάνετε ένα καθεστώς με ένα σταθερό μενού για όλη την εβδομάδα και τη συνολική ποσότητα τροφήςνα χωριστεί σε 5-6 γεύματα. Με επιδείνωση, η δίαιτα πρέπει να σφίγγεται, επιπλέον, υπάρχουν κάποιες αποχρώσεις όταν η γαστρίτιδα χαρακτηρίζεται από υψηλή ή χαμηλή οξύτητα.

Τι πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε για γαστρίτιδα;

Οι κύριες διαφορές στη διατροφή καθορίζονται από την οξύτητα. Τι είδους δείκτης καθορίζεται σε έναν συγκεκριμένο ασθενή κατά τη διάγνωση, πριν από τη θεραπεία.

Υψηλή οξύτητα

Τρεις βασικές αρχές ισχύουν για το πιο κοινό οξύ:

 • Μηχανικό. Καθορίζει την απαγόρευση των τηγανισμένων τροφίμων και δεν επιτρέπονται οι χονδροειδείς ίνες όπως το πίτουρο, το rutabaga, τα τεύτλα, οι φλέβες του κρέατος
 • Χημικά. Λέγεται ότι πρέπει να αποφεύγετε τρόφιμα που προάγουν την έκκριση του υδροχλωρικού οξέος, το οποίο απαιτείται για την πεπτική διαδικασία, όπως: Β. Σόδα, αλκοόλ, εσπεριδοειδή. Επιπλέον, απαγορεύονται οι συμπυκνωμένοι, πλούσιοι ζωμοί κρέατος και ψαριών με βάση τα ψάρια.
 • Θερμικό. Αποτελείται από την κατανάλωση τροφής σε βέλτιστη θερμοκρασία, η οποία συνήθως κυμαίνεται από 16 έως 55 βαθμούς Κελσίου. Στη γαστρίτιδα, εάν το φαγητό είναι πιο ζεστό ή πιο κρύο, οδηγεί σε ερεθισμό του οισοφάγου, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της διάρκειας της πρόσληψης τροφής και, κατά συνέπεια, αυξημένο βάρος στο στομάχι.

Εάν το περιβάλλον στο στομάχι χαρακτηρίζεται ως όξινο ψάρι και κρέας με χαμηλά λιπαρά, τα ξινά γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ομελέτες ή βραστά μαλακά βραστά τρόφιμα, είναι κατάλληλα για τη διατροφή. Επιπλέον, η διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει αποφλοιωμένες ντομάτες, βραστά κολοκυθάκια, πατάτες κ. λπ.

Χαμηλή οξύτητα

Μια δίαιτα με γαστρίτιδα χαμηλού οξέος περιλαμβάνει τρόφιμα που προωθούν περισσότερα ένζυμα που βοηθούν στην πέψη. Για να γίνει αυτό, είναι επίσης σημαντικό να ομαλοποιήσετε τη διαδικασία φαγητού. Αυτό πρέπει να γίνει αργά, είναι σημαντικό να ξοδεύετε τουλάχιστον μισό λεπτό για να μασάτε μια μερίδα, και η διαδικασία του φαγητού θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον μισή ώρα. Η έκκριση υδροχλωρικού οξέος βελτιώνει σημαντικά την απορρόφηση ελαφρά ανθρακούχου μεταλλικού νερού. 200 ml αυτού του νερού πρέπει να καταναλώνονται πριν από τα γεύματα κάθε φορά. Επιτρέπονται διάφοροι τύποι φρούτων και λαχανικών, τα οποία πρέπει να τρώγονται αμέσως μετά το τέλος του γεύματος, καθώς δεν επιτρέπονται σνακ από τη διατροφή. Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να επιλέγονται εύκολα σύμφωνα με την αρχή της απουσίας σκληρών ινών. Για περαιτέρω διευκόλυνση της πεπτικής διαδικασίας, είναι καλύτερο να ξεφλουδίζετε τα φρούτα εκ των προτέρων και να τρώτε μόνο τον πολτό.

Η χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ φέρνει κάποια χαλάρωση σε σύγκριση με την υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ. Μια μικρή ποσότητα προϊόντων σοκολάτας, ελαφρών σούπες και ζωμών, και ψαριών, μανιταριών, και άπαχου κρέατος, συμπεριλαμβανομένου του κουνελιού και του μοσχαρίσιου κρέατος, είναι αποδεκτά. Τα παράγωγα γάλακτος επιτρέπονται, αλλά είναι καλύτερα να τα απορρίπτουμε.

Τι δεν επιτρέπεται;

Εάν έχετε γαστρίτιδα με οξύτητα, μην το χρησιμοποιείτε:

 • ψήσιμο;
 • προϊόντα σοκολάτας;
 • Τηγανητά, πικάντικα πιάτα;
 • Αλκοολούχα ποτά;
 • τρόφιμα πλούσια σε φυτικά ή ζωικά λίπη.
 • ξίδι.

Πώς να τρώτε κατά τη διάρκεια μιας παρόξυνσης - μενού για την εβδομάδα

Σε περίπτωση επιδείνωσης, πρέπει να βρεθεί συμβιβασμός έτσι ώστε το σώμα να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία, αλλά η διατροφή ήταν ουδέτερη, η βλεννογόνος μεμβράνη δεν ερεθίστηκε και ήταν τόσο σοβαρή φλεγμονή. Σε αυτήν την περίπτωση, η πέψη πρέπει να βοηθηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να εξαφανιστεί πολύ γρήγορα. Για να το κάνετε αυτό, προσπαθήστε να αλέσετε όλο το φαγητό όσο το δυνατόν περισσότερο και χρησιμοποιείτε μόνο βραστό ή ατμό για μαγείρεμα.

Είναι σημαντικό όχι μόνο να δημιουργήσετε ένα σύνθετο μενού που να είναι ισορροπημένο και απαλό, αλλά και να τηρείτε με ακρίβεια και να τρώτε σε μια καθορισμένη ώρα κάθε μέρα. Τα διαστήματα μεταξύ των δόσεων δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις τρεις ώρες, διαφορετικά το στομάχι θα αδειάσει και η επιδείνωση θα ενταθεί μόνο. Είναι αδύνατο να μεταδοθεί καθώς είναι γεμάτο με δυσκοιλιότητα. Το βράδυ πρέπει να τρώτε τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Παραδόξως, αλλά κατά τη διάρκεια της επιδείνωσης συνιστάται να περάσετε την πρώτη ημέρα με άδειο στομάχι. Ωστόσο, το στομάχι πρέπει να γεμίσει. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να πίνετε άφθονο νερό και ελαφρά παρασκευασμένο τσάι. Κάθε υγρό που πίνετε πρέπει να είναι ζεστό. Από τη δεύτερη μέρα, επιτρέπεται το υγρό κουάκερ, οι ίδιες πουρέ πατάτας σε νερό. Επιπλέον, τα βρασμένα αυγά, μια μη συμπυκνωμένη σούπα σε τριμμένα λαχανικά, είναι χρήσιμα. Με την επιδείνωση της γαστρίτιδας, είναι απαραίτητο να αποκλειστούν εντελώς τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά από τη διατροφή, καθώς διασπώνται πολύ αργά.

Εβδομαδιαίο μενού

MON και Τετ:

 1. Πρωινό με νιφάδες βρώμης και κομπόστα;
 2. Τη δεύτερη φορά που μπορείτε να απολαύσετε πρωινό με ατμό cheesecake.
 3. Το μεσημεριανό γεύμα αποτελείται από πουρέ πατάτας, σούπα λαχανικών με ψίχουλα, βραστά ψάρια και κομπόστα.
 4. απογευματινό σνακ - μπισκότα με ελαφρύ τσάι;
 5. Δείπνο - ένα πιάτο με χυλοπίτες με σνίτσελ στον ατμό φτιαγμένο από άπαχο κρέας και ελαφρύ τσάι.

Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο:

 1. Το πρωινό αποτελείται από ψητά μήλα, cheesecake και κομπόστα.
 2. Τη δεύτερη φορά θα πρέπει να έχετε πρωινό με ένα ποτήρι ζελέ.
 3. Πρέπει να δειπνήσετε με ζωμό λαχανικών, ψάρια στον ατμό και μεταλλικό νερό από αέρια.
 4. Το απόγευμα σερβίρεται σνακ με ελαφριά αφεψήματα με κρουτόν λευκού ψωμιού.
 5. Κατσαρόλα τυρί cottage και κομπόστα για δείπνο.

Παρασκευή, Κυρ:

 1. Το πρωινό πρέπει να αποτελείται από βραστά αυγά για 5-6 λεπτά και να πλένεται με κομπόστα.
 2. Τρώτε cheesecake με τσάι κατά το δεύτερο πρωινό σας.
 3. μεσημεριανό με στιφάδο λαχανικών, τριμμένη σούπα πατάτας, ζελέ
 4. απογευματινό σνακ - ένα ποτήρι κεφίρ με κρουτόν.
 5. Το δείπνο πρέπει να αποτελείται από βραστά ψάρια με κουάκερ πάνω στο νερό.

Διατροφή Νο. 1 για γαστρίτιδα

Η διατροφή # 1 φαίνεται αρκετά δύσκολη. Ωστόσο, η χρήση του είναι ένα αναγκαστικό μέτρο, καθώς είναι πολύ σημαντικό να αποκατασταθεί η φυσιολογική πέψη και να μην ερεθιστεί ο γαστρικός βλεννογόνος παρουσία γαστρίτιδας ή εμφάνισης έλκους σε ένα άτομο. Αυτή η δίαιτα συνταγογραφείται στο τέλος της περιόδου επιδείνωσης της νόσου. Από τις μεθόδους μαγειρέματος, μπορείτε μόνο να βράσετε, να βράσετε ατμό, να ψήσετε. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μειωθεί η κατανάλωση αλατιού, καθώς η παρουσία του επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση της εσωτερικής επιφάνειας του στομάχου. Το αλάτι επιβραδύνει επίσης την απομάκρυνση του νερού από το σώμα.

Η διατροφή # 1 περιλαμβάνει την κατανομή ολόκληρης της καθημερινής διατροφής σας σε πέντε έως έξι γεύματα σε μικρές μερίδες. Σε αυτήν την περίπτωση, η συνολική ποσότητα θερμίδων που καταναλώνονται δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2000.

Τα κύρια πιάτα που πρέπει να περιλαμβάνονται στη Διατροφή 1 περιλαμβάνουν:

 • σούπα λαχανικών. Η βάση λαχανικών μπορεί να αντικατασταθεί με φιδέκια ή ρύζι.
 • Άπαχο κρέας και ψάρι χωρίς φλέβες και άλλα στοιχεία που είναι δύσκολο να αφομοιωθούν.
 • Τα προϊόντα ψωμιού πρέπει να καταναλώνονται χθες, να στεγνώνουν και επίσης να καταναλώνονται με τη μορφή κράκερ.

Μπορείτε να τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση με μέτρο, για παράδειγμα, τυρί cottage, γιαούρτι, αποβουτυρωμένο γάλα.

Όχι για τη δίαιτα αρ. 1:

 • ψωμί σίκαλης;
 • σούπες με βάση μανιτάρια, κρέας - πρέπει να κάνετε χωρίς okroshka, μπορς, σούπα λάχανου.
 • καπνιστά προϊόντα;
 • αγγούρι;
 • Ψάρια και άλλα κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

Διατροφή για διαβρωτική μορφή

Η γαστρίτιδα ονομάζεται διαβρωτική όταν τα αποτελέσματα μιας ασθένειας προκαλούν διάβρωση του στομάχου που ονομάζεται έλκος. Ένα έλκος είναι μια πιο σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές συνέπειες, όπως, για παράδειγμα, περιτονίτιδα, όταν η διάβρωση που ταξιδεύει σταδιακά δημιουργεί μια διαμπερή οπή, προκαλώντας την είσοδο του περιεχομένου του στομάχου στην κοιλιακή κοιλότητα. Αυτή η κατάσταση είναι γεμάτη θάνατο χωρίς επείγουσα χειρουργική θεραπεία.

Οι αιτίες της διάβρωσης, μαζί με τις επιπτώσεις της λοίμωξης από Helicobacter pylori, είναι τα αποτελέσματα ουσιών ή υπερβολικά όξινων γαστρικών χυμών. Επομένως, με διαβρωτική γαστρίτιδα, η σωστή κατανάλωση είναι πολύ σημαντική για την επιβράδυνση και την αντιστροφή της διαδικασίας σχηματισμού έλκους.

Ακολουθούν οι αρχές στις οποίες πρέπει να βασίζεται η δίαιτα εάν ο ασθενής έχει διαβρωτική γαστρίτιδα:

 • Η κατανάλωση τροφών θα πρέπει να μειώσει το τοίχωμα του στομάχου στο ελάχιστο και να αποτρέψει την αύξηση της οξύτητας.
 • Πρέπει να καταναλώνετε τακτικά υγρά, ζεστά και τριμμένα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα λίπους και αλατιού στη διατροφή.
 • απόρριψη κακών συνηθειών, μπαχαρικών, σόδας;
 • Τα λαχανικά πρέπει να μαγειρεύονται με θερμική επεξεργασία.
 • Η εστίαση στα τρόφιμα πρέπει να είναι οι σούπες και τα δημητριακά.

Διατροφή και μενού εάν ο ασθενής έχει ατροφική γαστρίτιδα

Η διάγνωση της ατροφικής μορφής είναι σχετικά δύσκολη, καθώς δεν υπάρχουν συμπτώματα στο αρχικό στάδιο της παθολογίας. Από τα λίγα σημάδια της νόσου, μπορεί κανείς να παρατηρήσει το σφίξιμο του τηγανισμένου και λιπαρού λίπους, το οποίο έχει μια πολύ δυσάρεστη μυρωδιά. Επιπλέον, οι αναπόφευκτοι σύντροφοι της ατροφικής γαστρίτιδας είναι μια κατάσταση γενικής αδυναμίας, εύθραυστων ποδιών και μαλλιών και δερματικών προβλημάτων.

Η ατροφική γαστρίτιδα περιορίζει σοβαρά τη λίστα πιθανών και αδύνατων παραγόντων. Στη διατροφή πρέπει να εγκαταλείψετε:

 • Μαύρα αρτοσκευάσματα, ψητά muffins;
 • καπνιστό φαγητό;
 • μανιτάρια σε οποιαδήποτε μορφή.
 • μπιζέλια, φασόλια;
 • κονσερβοποιημένα τρόφιμα;
 • Μη επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά;
 • σόδα, συμπεριλαμβανομένου του μεταλλικού νερού.
 • γάλα.

Όπως και με άλλες δίαιτες για γαστρίτιδα, απαγορεύονται εντελώς οι μέθοδοι μαγειρέματος όπως το τηγάνισμα και το κάπνισμα στο ατροφικό στάδιο. Προκειμένου να επιτευχθεί μια κατάσταση χρήσης, τα προϊόντα μπορούν να βράσουν, να βράσουν στον ατμό και να ψηθούν

Η τροφή είναι σημαντική για την ατροφική γαστρίτιδα:

 • Σούπες με βάση τριμμένα λαχανικά.
 • Διαφορετικοί τύποι κόκκων στο νερό.
 • Μαγειρεμένο άπαχο κρέας, πολύ ψιλοκομμένο.
 • Παράγωγα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά;
 • βραστά αυγά.
 • άζυμο λευκό ψωμί, ψίχουλα
 • φρούτα και λαχανικά που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία.
 • βούτυρο;
 • Για γλυκά, μπορείτε να απολαύσετε μαρμελάδα, ζελέ και μους.