Διατροφή για παγκρεατίτιδα

Διατροφή για παγκρεατίτιδα

Η παγκρεατίτιδα επηρεάζει ένα σημαντικό μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα - το πάγκρεας, το οποίο παράγει ινσουλίνη και πολλά από τα ένζυμα που εμπλέκονται στην πέψη. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η διατροφή είναι απαραίτητη για τη θεραπεία και την πρόληψη αυτής της ασθένειας. Για την παγκρεατίτιδα, η διατροφή δεν πρέπει να περιέχει αλκοόλ, μεγάλες ποσότητες λίπους και φυτικών ινών.

Τι είναι η παγκρεατίτιδα;

Η παγκρεατίτιδα είναι μια οξεία ή χρόνια φλεγμονή ενός από τα κύρια όργανα του ενδοκρινικού συστήματος του σώματός μας - του παγκρέατος. Η εργασία ολόκληρου του γαστρεντερικού σωλήνα και η διαδικασία πέψης των τροφίμων εξαρτώνται από την κανονική λειτουργία αυτού του οργάνου.

Βρίσκεται πολύ κοντά στο ήπαρ, ακριβώς πίσω από το στομάχι, το πάγκρεας έχει πολλές λειτουργίες, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι η σύνθεση των ορμονών, ειδικά της ινσουλίνης. Παράγει επίσης πεπτικά ένζυμα που επιτρέπουν τις διαδικασίες διάσπασης και απορρόφησης λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Η πέψη της τροφής συμβαίνει υπό την επίδραση του παγκρέατος χυμού, ο οποίος ρέει απευθείας στο δωδεκαδάκτυλο.

Στην πραγματικότητα, η παγκρεατίτιδα είναι αυτο-δηλητηρίαση του παγκρέατος ιστού από τα ένζυμα που παράγει. Η φλεγμονή ξεκινά με την υπερπαραγωγή ορισμένων ενζύμων σε συνδυασμό με αυξημένη πίεση στους αδένες. Τα υπερβολικά ένζυμα εισέρχονται στη γενική κυκλοφορία του αίματος και επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, των νεφρών και άλλων εσωτερικών οργάνων.

Αιτίες φλεγμονής του παγκρέατος:

 • Κατάχρηση αλκοόλ. Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις παγκρεατίτιδας σχετίζονται με την τακτική κατανάλωση μεγάλων δόσεων αλκοόλ.
 • Η παγκρεατίτιδα αναπτύσσεται συχνά με νόσο της χολόλιθου, κοιλιακό τραύμα, σχηματισμό κύστεων στους χολικούς αγωγούς και κακοήθεις όγκους στον αδένα.
 • Η νόσος
 • μπορεί να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων όπως τα διουρητικά.

Η ομάδα κινδύνου περιλαμβάνει διαβητικούς, άτομα με άλλες ενδοκρινικές παθολογίες και ηπατίτιδα Β ή C. Μερικές φορές αναπτύσσεται παγκρεατίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά από μεταμόσχευση νεφρού.

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει τη λειτουργία του παγκρέατος

Το αλκοόλ στο σώμα διασπάται σε ακεταλδεΰδες, οι οποίες είναι τοξικές για τον άνθρωπο. Τα παγκρεατικά κύτταρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις βλαβερές τους επιπτώσεις. Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει κράμπες και στένωση των παγκρεατικών πόρων, γεγονός που οδηγεί στη συσσώρευση παγκρεατικού χυμού. Ως αποτέλεσμα, τα πεπτικά ένζυμα αρχίζουν να επεξεργάζονται τον ίδιο τον αδένα, γεγονός που οδηγεί σε φλεγμονή. Εάν η ασθένεια αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα κύτταρα στον αδένα πεθαίνουν με την πάροδο του χρόνου (παγκρεατική νέκρωση) και αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό. Το όργανο χάνει την ικανότητά του να λειτουργεί όπως πριν.

Τύποι παγκρεατίτιδας

Η πιο γενική ταξινόμηση της παγκρεατίτιδας βασίζεται στον τύπο εξέλιξης της νόσου: οξεία επίθεση ή μακροχρόνια χρόνια παγκρεατίτιδα με περιοδικές υποτροπές. Αυτές οι δύο μορφές διαφέρουν ως προς τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις στη θεραπεία.

Οξεία παγκρεατίτιδα

Η φλεγμονώδης διαδικασία στην οξεία παγκρεατίτιδα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και συνοδεύεται πάντα από έντονο πόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασθένεια συμβαίνει στο πλαίσιο της κατάχρησης αλκοόλ ή μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λιπαρών τροφών. Μερικές φορές προηγείται μια επιδείνωση από μια επίθεση οξείας ηπατικής κολικού.

Οξεία συμπτώματα παγκρεατίτιδας:

 • Σοβαρός πόνος στο αριστερό υποχόνδριο που εκπέμπεται σε άλλα όργανα. Μια επώδυνη επίθεση διαρκεί περίπου μισή ώρα ή μία ώρα. Ο πόνος γίνεται ιδιαίτερα αισθητός όταν ξαπλώνετε στην πλάτη σας. Η κρίση επιδεινώνεται μετά το φαγητό, ειδικά μετά από τηγανητά και πικάντικα τρόφιμα και αλκοολούχα ποτά.
 • Έμετος, συχνά ανεξέλεγκτος, με ανάμιξη χολής και πικρή γεύση. Συνεχής ναυτία που δεν εξαφανίζεται μετά από εμετό.
 • Υποβρύχιο ή υψηλό πυρετό.
 • Μερικές φορές, λόγω παραβίασης της εκροής της χολής, πολύ σπάνια παρατηρείται κιτρίνισμα των λευκών των ματιών - μια κίτρινη απόχρωση του δέρματος.
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σύνδρομο πόνου συνοδεύεται από καούρα και αέρια.

Μια επίθεση οξείας παγκρεατίτιδας απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια. Τα αναλγητικά παρέχουν μόνο προσωρινή ανακούφιση, αλλά δεν λειτουργούν στην αιτία της φλεγμονής. Χωρίς εξειδικευμένη υποστήριξη, ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών αυξάνεται ραγδαία: λοιμώξεις ιστών που έχουν φλεγμονή, νέκρωση και αποστήματα

Η σοβαρή οξεία παγκρεατίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοκ και σε πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων.

Χρόνια παγκρεατίτιδα

Εάν ένα άτομο δεν ακολουθήσει τις συστάσεις των γιατρών μετά από επίθεση οξείας παγκρεατίτιδας και συνεχίσει να πίνει αλκοόλ και να τρώει άσχημα, η ασθένεια είναι πιθανό να γίνει χρόνια. Η χρόνια παγκρεατίτιδα αναπτύσσεται με σημαντική βλάβη στο πάγκρεας κατά το πρώτο επεισόδιο της νόσου.

Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από βαθμιαίες παθολογικές αλλαγές στη δομή των κυττάρων στο πάγκρεας. Με την πάροδο του χρόνου, χάνει την κύρια λειτουργία του - την παραγωγή ενζύμων που απαιτούνται για την πέψη των τροφίμων. Η εξωκρινή ανεπάρκεια εκδηλώνεται:

 • διάρροια,
 • φούσκωμα,
 • μια αλλαγή στη φύση των περιττωμάτων - αποκτούν κολλώδη συνέπεια λόγω της μεγάλης ποσότητας λίπους και ξεπλένονται ελάχιστα από τους τοίχους της λεκάνης τουαλέτας.

Η χρόνια παγκρεατίτιδα μπορεί να είναι ασυμπτωματική για μεγάλο χρονικό διάστημα: οξύς πόνος εμφανίζεται όταν έχουν ήδη εμφανιστεί σημαντικές παθολογικές αλλαγές στο πάγκρεας. Κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης, η χρόνια παγκρεατίτιδα εμφανίζει τα ίδια συμπτώματα με την οξεία παγκρεατίτιδα:

 • σοβαρός πόνος στη ζώνη,
 • ναυτία,
 • Έμετος,
 • εντερικές παθήσεις.

Η διάγνωση βασίζεται σε υπερηχογράφημα, υπολογιστική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Κατά κανόνα, κατά τη διάρκεια της μελέτης, βρέθηκαν περιορισμένοι παγκρεατικοί πόροι λόγω του σχηματισμού λίθων - ασβεστοποιήσεων σε αυτά. Οι τεχνικές υλικού μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν κύστεις στο σημείο του ατροφικού ιστού. Οι εργαστηριακές εξετάσεις αίματος για χρόνια παγκρεατίτιδα δεν είναι πολύ ενημερωτικές.

Η σημασία των ενζύμων για την πέψη

Η λειτουργία του ανθρώπινου σώματος διασφαλίζεται από ένα πολύπλοκο σύστημα αλληλοσυνδεόμενων και αλληλεξαρτώμενων βιοχημικών αντιδράσεων. Χάρη στις ειδικές πρωτεϊνικές ενώσεις - ένζυμα ή ένζυμα - όλες αυτές οι αντιδράσεις επιταχύνονται και εξασφαλίζουν γρήγορο μεταβολισμό. Η επίδραση των ενζύμων είναι πολύ επιλεκτική: καθένα από αυτά μπορεί να προκαλέσει, να επιταχύνει ή να επιβραδύνει μόνο μία αντίδραση.

Η πέψη βασίζεται στο έργο των πεπτικών ενζύμων. Ο κύριος στόχος σας είναι να κάνετε τη διαδικασία απορρόφησης ενέργειας γρήγορη και αποτελεσματική. Τα ένζυμα διασπώνται συστατικά τροφίμων (πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες) σε απορροφήσιμες ουσίες. Επιπλέον, η ποσότητα των παραγόμενων ενζύμων εξαρτάται από την ποσότητα και την ποιότητα της τροφής που καταναλώνεται.

Η πέψη της τροφής αρχίζει στο στόμα. Τα τρόφιμα που κόβονται σε μικρά κομμάτια από τα δόντια αναμιγνύονται με σάλιο, το οποίο περιέχει το ένζυμο άλφα-αμυλάση. Όσο καλύτερα μασάμε το φαγητό μας, τόσο πιο εύκολο είναι το ένζυμο των σιελογόνων αδένων να μετατρέπει τα μόρια αμύλου σε διαλυτά σάκχαρα και να διευκολύνει την περαιτέρω επεξεργασία.

Μετά την πρωτογενή επεξεργασία, η τροφή φτάνει στο στομάχι μέσω του οισοφάγου, όπου τα γαστρικά ένζυμα πεψίνη και υδροχλωρικό οξύ αρχίζουν να λειτουργούν. Αυτές οι ουσίες παράγουν γαστρικό χυμό που:

 • προσφέρει αντιβακτηριακή προστασία στον οργανισμό.
 • διεγείρει την παραγωγή παγκρεατικών ορμονών.
 • ρυθμίζει τη γαστρική κινητικότητα.
 • διασπά το λίπος και εκτελεί διάφορες άλλες λειτουργίες.

Εκτός από την πεψίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διάσπαση των μεγάλων πρωτεϊνών μορίων, παράγονται και άλλα ένζυμα στο στομάχι, για παράδειγμα:

 • Ζελατινάση - ένας διαλύτης για κολλαγόνο, ζελατίνη και άλλες πρωτεΐνες του συνδετικού ιστού.
 • λιπάση - ένα ένζυμο που διασπά ορισμένα μόρια λίπους σε λιπαρά οξέα και μονογλυκερίδια.
 • Chymosin - Ξεκινά τη διαδικασία πέψης πρωτεϊνών γάλακτος.

Η χολή παίζει σημαντικό ρόλο στην πεπτική διαδικασία. Περιέχει χολικά οξέα που διεγείρουν την παραγωγή παγκρεατικών εκκρίσεων.

Από το στομάχι, το κομμάτι της τροφής εκκενώνεται στο δωδεκαδάκτυλο, όπου λαμβάνει χώρα η κύρια διαδικασία πέψης των τροφίμων. Περισσότερα από 20 παγκρεατικά ένζυμα το παράγουν. Τα ένζυμα περιέχονται στον παγκρεατικό χυμό, ο οποίος παράγεται από τον αδένα σε όγκο περίπου δύο λίτρα την ημέρα.

Λειτουργίες του παγκρέατος ενζύμου:

 • πρωτεάσες - διάσπαση πρωτεϊνών από αμινοξέα;
 • νουκλεάσες - επηρεάζουν τα νουκλεϊκά οξέα DNA.
 • Αμυλάση - διασπά το άμυλο σε απλά σάκχαρα.
 • Λιπάσες - διασπά τα λίπη σε υψηλότερα λιπαρά οξέα και γλυκερίνη.

Η πεπτική διαδικασία ολοκληρώνεται υπό την επίδραση ενζύμων του λεπτού εντέρου και ωφέλιμων βακτηρίων που ζουν στο έντερο. Τα μεταποιημένα τρόφιμα απορροφώνται από το σώμα στα έντερα (Εικ. 1).

Εάν η λειτουργία της παραγωγής ενζύμων από τα όργανα του πεπτικού συστήματος, ειδικά το πάγκρεας, είναι μειωμένη, ολόκληρος ο οργανισμός απορρίπτεται εκτός ισορροπίας. Αυτή η ανισορροπία οδηγεί σε ναυτία, διάρροια, αέρια, ακολουθούμενη από αναιμία και κόπωση.

Τι να φάτε όταν υπάρχει έλλειψη παγκρεατικών ενζύμων

Στην παγκρεατίτιδα, η διαδικασία παραγωγής πεπτικών ενζύμων από το πάγκρεας διακόπτεται, προκαλώντας ένα άτομο να αισθανθεί δυσφορία και πόνο στο στομάχι. Σε αυτήν την περίπτωση, μετά από πλήρη εξέταση, μπορεί να συνταγογραφηθεί θεραπεία υποκατάστασης.

Σημαντικό!Οι επιδράσεις όλων των παρασκευασμάτων ενζύμων ξεκινούν 20 έως 30 λεπτά μετά το γεύμα. Είναι επομένως απαραίτητο να πίνουν στη δοσολογία που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας πριν από τα γεύματα!

Η σύγχρονη φαρμακολογία προσφέρει μεγάλο αριθμό διαφορετικών ενζυματικών παρασκευασμάτων ζωικής και φυτικής προέλευσης. Μερικά από αυτά έχουν ως στόχο να καλύψουν την έλλειψη ενζύμου, όπως η διάσπαση της λακτόζης ή των λιπών. Υπάρχουν επίσης πολύπλοκα αποτελέσματα που συνταγογραφούνται για την έλλειψη αρκετών ενζύμων σε διάφορα όργανα του πεπτικού συστήματος.

Τι είναι η δίαιτα για την παγκρεατίτιδα;

Η διατροφή δεν παίζει ρόλο λιγότερο από το φάρμακο στη θεραπεία της παγκρεατίτιδας. Ο κύριος στόχος της συνταγογραφούμενης διατροφής είναι η αποκατάσταση των λειτουργιών του παγκρέατος και η ομαλοποίηση της παραγωγής πεπτικών ενζύμων.

Τα τρόφιμα που είναι δύσκολο να επεξεργαστούν αυξάνουν το άγχος στο φλεγμονώδες όργανο. Μετά από μια πλούσια γιορτή με λιπαρά τηγανητά πιάτα, το πάγκρεας αρχίζει να παράγει εντατικά ένζυμα για την πέψη του. Όταν οι αδένες στενεύουν, ο παγκρεατικός χυμός που παράγεται σε ακραία κατάσταση συσσωρεύεται στον αδένα, γεγονός που επιδεινώνει την ανάπτυξη της νόσου - το προσβεβλημένο πάγκρεας αρχίζει να χωνεύεται.

Τα σήματα ότι το υλικό λειτουργεί σε υψηλή λειτουργία περιλαμβάνουν:

 • Βαριά στο στομάχι μετά το φαγητό,
 • καούρα,
 • burp,
 • επιθέσεις πόνου στο στομάχι.

Φυσικά, η τήρηση αυστηρής διατροφής δεν είναι εύκολη, ειδικά στο σπίτι. Τα άτομα με αυστηρούς διατροφικούς περιορισμούς αναγκάζονται να μαγειρεύουν ξεχωριστά για τον εαυτό τους και να αντιστέκονται στον πειρασμό να τρώνε οτιδήποτε τηγανητό ή πικάντικο.

Κανόνες διατροφής αριθμός 5: Τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να φάτε με παγκρεατίτιδα

Η δίαιτα για παγκρεατίτιδα έχει πολλούς περιορισμούς τόσο σε ποια τρόφιμα επιτρέπονται όσο και στον τρόπο παρασκευής τους. Ειδικά για άτομα με προβλήματα στο πάγκρεας, ένας από τους ιδρυτές της ρωσικής διαιτολογίας και γαστρεντερολογίας, ο καθηγητής Ι. Ι. Pevzner ανέπτυξε έναν πίνακα διατροφής με αριθμό 5.

Ωστόσο, προτού εξοικειωθείτε με τις συγκεκριμένες διατάξεις αυτής της διατροφής, πρέπει να λάβετε υπόψη τις γενικές διατροφικές αρχές για την παγκρεατίτιδα:

 1. Πρέπει να τρώτε σε μικρές μερίδες 5 φορές την ημέρα.
 2. εξαιρέστε τα τηγανητά και τα τουρσί.
 3. Στο οξύ στάδιο της νόσου, τα τρόφιμα πρέπει να τεμαχίζονται ή να σκουπίζονται.
 4. η ζωική πρωτεΐνη πρέπει να κυριαρχεί στη διατροφή.
 5. Η ποσότητα λίπους ανά ημέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 g.
 6. Η ζάχαρη είναι επίσης αυστηρά περιορισμένη - όχι περισσότερο από 30 g την ημέρα.
 7. απαγορευμένα τρόφιμα που αυξάνουν τον μετεωρισμό - γλυκά ανθρακούχα ποτά, όσπρια, γλυκά μήλα και σταφύλια, γλυκά και άλλα
 8. Η πρόσληψη αλατιού
 9. ελαχιστοποιείται - όχι περισσότερο από τρία έως πέντε γραμμάρια.

Σημαντικό!Για την παγκρεατίτιδα, μπορείτε να τρώτε αργούς υδατάνθρακες παρακολουθώντας παράλληλα την αναλογία θρεπτικών συστατικών στα πιάτα. Μην κάνετε λάθος για το γεγονός ότι το μέλι μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη, η κατανάλωσή του πρέπει επίσης να ελέγχεται. Πρώτα απ 'όλα, χρειάζεστε σίγουρα μια αριθμομηχανή. Είναι απαραίτητο να υπολογίσετε αμέσως την πρόσληψη θερμίδων ανά ημέρα και την ισορροπία πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων με βάση τον δείκτη μάζας σώματος. Αυτές οι πληροφορίες είναι εύκολο να βρεθούν σε ιστότοπους αφιερωμένους στη σωστή διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές για υπολογισμό θερμίδων και θρεπτικών συστατικών.

Όλες αυτές οι αρχές λαμβάνονται υπόψη στη Διατροφή Νο. 5, η οποία υπάρχει σε βασικές και προηγμένες εκδόσεις.

Η βασική έκδοση ενδείκνυται για υποτροπές χρόνιας παγκρεατίτιδας και με οξεία φύση της νόσου. Στην οξεία φάση, η διατροφή είναι πιο αυστηρή με πολλούς περιορισμούς. Στόχος του είναι να απομακρύνει την πίεση του παγκρέατος και να ανακουφίσει τα συμπτώματα της οξείας φλεγμονής. Συνιστάται νηστεία στον ασθενή για τις πρώτες 3 ημέρες του οξέος σταδίου για να ξεκουραστεί το πάγκρεας. Επιτρέπεται επίσης η κατανάλωση υδατανθράκων σε μικρές δόσεις σε μικρά διαστήματα για 3-7 ημέρες. Η περιεκτικότητα σε θερμίδες της διατροφής θα πρέπει να μειωθεί αυτές τις μέρες και τα τρόφιμα καταναλώνονται μόνο σε καθαρισμένη ή ημι-υγρή μορφή.

Σημαντικό!Πιστεύεται ευρέως ότι οι πλούσιοι ζωμοί, ειδικά ο ζωμός κοτόπουλου, βοηθούν στα πεπτικά προβλήματα. Με παγκρεατίτιδα, ασθένειες της χοληδόχου κύστης και άλλες ασθένειες του γαστρεντερικού σωλήνα, οι ζωμοί με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αντενδείκνυται κατηγορηματικά! Η υπερβολική ποσότητα ζωικού λίπους αυξάνει σημαντικά το φορτίο στο πάγκρεας και αποτρέπει την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Η διατροφή περιλαμβάνει δημητριακά σε νερό και σούπες λαχανικών με διαφορετικούς τύπους σιτηρών, εκτός από κεχρί και καλαμπόκι, βραστό ή βρασμένο στον ατμό λαχανικό πουρέ. Από ποτά, επιτρέπεται αδύναμο τσάι, ζελέ, κομπόστα αποξηραμένων φρούτων. Επιτρέπεται μόνο λευκό και ελαφρώς αποξηραμένο ψωμί, μπορείτε να φάτε κράκερ και μπισκότα όπως μπισκότα.

Την τρίτη ημέρα της δίαιτας με υδατάνθρακες, οι πρωτεϊνικές τροφές εισάγονται σταδιακά:

 • σούπα άπαχου κρέατος, συνιστάται να μαγειρεύετε το ζωμό από μοσχάρι, γαλοπούλα ή στήθος κοτόπουλου. Το κρέας από το ζωμό πρέπει να τεμαχιστεί ή να τεμαχιστεί σε μπλέντερ.
 • ομελέτα στον ατμό ή μαλακά βραστά αυγά.
 • ατμοποιημένο σνίτσελ από άπαχο κρέας ή άπαχο ψάρι.
 • Quark κατσαρόλες και quark soufflé με ελάχιστη περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Η δίαιτα Νο. 5 προορίζεται να προστατεύσει το πάγκρεας όσο το δυνατόν περισσότερο, το οποίο στο οξύ στάδιο απαιτεί πλήρη διακοπή. Τα τρόφιμα που επιτρέπονται και απαγορεύονται για τη βασική διατροφή αναφέρονται στον Πίνακα 1.

Σημαντικό!Η υπεροχή των πρωτεϊνικών τροφών στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να προσθέσετε περισσότερα ωμά λαχανικά και φρούτα από την επιτρεπόμενη λίστα. Οι φυτικές πρωτεΐνες ή τα θαλάσσια ψάρια προτιμώνται για την ουρική αρθρίτιδα.

Κατηγορία
Πίνακας 1. Επιτρεπόμενα και απαγορευμένα τρόφιμα σύμφωνα με τη βασική παραλλαγή της δίαιτας αρ. 5.
OK Δεν επιτρέπεται
Ποτά

Ελαφρύ τσάι με λεμόνι και λίγη ζάχαρη

Rosehip Cook

Χυμοί λαχανικών και φρούτων αραιωμένοι με νερό

Κομπότες και ποτά φρούτων από φρέσκα φρούτα χωρίς ζάχαρη

Ισχυρός καφές

Σοκολάτα και κακάο

ανθρακούχα ποτά

Οινόπνευμα, συμπεριλαμβανομένης της μπύρας

Συσκευασμένοι χυμοί

Πράσινο τσάι

Σούπες (βάση διατροφής)

Σούπες λαχανικών χωρίς τοστ

Μούσλι ή σούπα με νουντλς

Borscht σε άπαχο ζωμό κρέατος χωρίς τηγάνισμα

χυλοπίτες γάλακτος

Κλασικό μπορς με τηγανητά λαχανικά

Αγγούρι

αυτί

Sorrel ή σπανάκι σούπα

Solyanka

Okroshka με κεφίρ, kvass ή ορό γάλακτος

Κουάκερ και δημητριακά

Φαγόπυρο, πλιγούρι βρώμης, κουάκερ ρυζιού σε νερό ή αραιωμένο γάλα

Πιλάφι με αποξηραμένα φρούτα

Κουάκερ λιναρόσπορου

Κατσαρόλες και πουτίγκα δημητριακών

Κουάκερ κεχριού

Πουρές μπιζελιών

PastaΟποιοδήποτε σκληρό σιτάρι Χυλοπίτες με κρέας και ζεστές σάλτσες, όπως ζυμαρικά carbonara
Κρέας και ψάρι

βόειο κρέας, μοσχάρι

Τουρκία και κοτόπουλο χωρίς δέρμα, κατά προτίμηση λευκό κρέας

Θαλασσινά - σε περιορισμένες ποσότητες

Ψάρια αλμυρού νερού (2-3 φορές την εβδομάδα)

Λουκάνικα γάλακτος - πολύ περιορισμένα

Χοιρινό

Αρνί

Λιπαρά ψάρια του ποταμού

Υποπροϊόντα

Κονσερβοποιημένα ψάρια και κρέας

Καπνιστά λουκάνικα

Ρολά σούσι

Ημιτελή προϊόντα κρέατος

Χαβιάρι

bread

Χθες του λευκού

ψωμί πίτουρου

Ξηρά cookie

Κρουτόν

Όλα τα γλυκά ψημένα προϊόντα

αρτοσκευάσματα

τηγανίτες, τηγανίτες

Φρέσκο ​​ψωμί

Τηγανητά κέικ με γέμιση

Γαλακτοκομικά

Γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Τυρί τουρσί

Φυσικό γιαούρτι χωρίς πρόσθετα

10% ξινή κρέμα

Γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση λίπους

ορός γάλακτος

Σκληρό τυρί

Πολύ αλμυρό τυρί τουρσί

Λαχανικά (κατά προτίμηση εποχιακά)

Αβοκάντο

Πατάτες

Κολοκύθια

Κουνουπίδι

Ντομάτες (μόνο σε ύφεση και σε μικρές ποσότητες)

Φύκια

Σέλινο

Σε δοχείο και τουρσί

μανιτάρια

κρεμμύδια, σκόρδο

Καλαμπόκι, σπαράγγια, μελιτζάνες, ραπανάκια και ραπανάκια

Ωμό λευκό λάχανο

Μούρα και φρούτα

μήλα

Μπανάνες σε περιορισμένες ποσότητες

χειροβομβίδες

δαμάσκηνα

Καρπούζι (όχι περισσότερο από 200 g)

παξιμάδια

Σπόροι

Όλα τα φρέσκα μούρα

Εικ.

Εσπεριδοειδή

Πεπόνι

Λωτός

oil

Κρεμώδες - 30 g την ημέρα

Εκλεπτυσμένος ηλίανθος

Ελιά

Μη ραφιναρισμένα λαχανικά

Salo

Μαργαρίνη

αυγά

Ομελέτα με ατμό ή φούρνο, κατά προτίμηση πρωτεΐνη

Δροσερό ή μαλακό

Τηγανητά αυγά

Τηγανητά αυγά με ντομάτες

Ομελέτα σε ένα τηγάνι

Σαλάτες και σνακ

Χαβιάρι κολοκυθιών

Ελαφρά αλατισμένη ρέγγα

Σαλάτες λαχανικών

Sauerkraut

τζίντζερ

Ελιές

Κονσερβοποιημένα λαχανικά και σνακ

Γλυκά και επιδόρπια

μαρμελάδα, γλειφιτζούρι

φιλί, ζελέ

Καραμέλα

Ξηρό μπισκότο

Cookies

Κέικ, αρτοσκευάσματα

παγωτό

Σοκολάτα

Επιδόρπια με ξηρούς καρπούς - Κοζάκι και άλλα

Αφού επιλυθούν τα συμπτώματα της οξείας παγκρεατίτιδας, η δίαιτα επεκτείνεται για να συμπεριλάβει και άλλες τροφές, την ποσότητα πρωτεΐνης στη διατροφή και τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Ταυτόχρονα, η ήπια αρχή της διατροφής διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος υποτροπής της νόσου. Όλα τα γεύματα πρέπει να βράζονται ή να βράσουν στον ατμό · τα τρόφιμα που είναι πολύ ζεστά ή πολύ κρύα δεν μπορούν να καταναλωθούν. Στα πρώτα σημάδια επιδείνωσης, πρέπει να μεταβείτε αμέσως στην πρώτη επιλογή διατροφής με λιγότερες θερμίδες και μεγαλύτερους περιορισμούς.

Σημαντικό!Όταν η παγκρεατίτιδα είναι ιδιαίτερα επιβλαβής: αλκοόλ, σοκολάτα, καφές, ανθρακούχα ποτά.

Μερικώς περιορισμένα προϊόντα

Στη δεύτερη παραλλαγή της δίαιτας, μερικές φορές μπορείτε να απολαύσετε marshmallows και μαρμελάδα διαλυμένα στο τσάι. Ο μαϊντανός και άλλα βότανα χρησιμοποιούνται καλύτερα για να διακοσμήσουν πιάτα. Το πεπόνι και ο ανανάς μπορούν να στεγνώσουν, αλλά τρώγονται σε μικρές ποσότητες.

Ποια βότανα μπορείτε να πιείτε

Για την ανακούφιση της νόσου, αφού συμβουλευτείτε έναν γιατρό, μπορείτε να πιείτε αφέψημα φαρμακευτικών βοτάνων.

μαϊντανός

Ο μαϊντανός έχει έντονη αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση και διεγείρει την γαστρική έκκριση. Με χρόνια παγκρεατίτιδα, λαμβάνεται μια έγχυση φρεσκοκομμένου μαϊντανού 2-3 φορές την ημέρα, μισή ώρα πριν από τα γεύματα.

Συλλογή βοτάνων

Η συλλογή περιέχει διάφορα φυτά χρήσιμα για φλεγμονή: χαμομήλι, αψιθιά, αλογουρά και άλλα βότανα. Τα αφέψημα με βάση τη συλλογή προετοιμάζονται σύμφωνα με τις συστάσεις του πακέτου.

Διατροφή για παιδιά

Η χρόνια παγκρεατίτιδα είναι εξαιρετικά σπάνια σε παιδιά κάτω των 14 ετών. Κατά τη διάγνωση μιας οξείας μορφής της νόσου, η διατροφή οργανώνεται με τον ίδιο τρόπο όπως στους ενήλικες.

Διατροφή για έγκυες γυναίκες

Οι έγκυες γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα με το πεπτικό σύστημα. Η παγκρεατίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα της κατάχρησης συμπλοκών βιταμινών ή λόγω υπερβολικής πίεσης της μήτρας στο πάγκρεας.

Οι αρχές της διατροφής για τις εγκύους δεν διαφέρουν από τη γενική διατροφή για την παγκρεατίτιδα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι εξαιρετικά σημαντικό να παρέχετε πλήρη διατροφή που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εμβρύου. Η σύνθεση του φαγητού πρέπει να είναι διαθέσιμη σε επαρκείς ποσότητες:

 • Πρωτεΐνες (άπαχο κρέας και ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, όσπρια),
 • σύνθετοι υδατάνθρακες (δημητριακά, ζυμαρικά, φρούτα και λαχανικά),
 • λίπη (φυτικά έλαια),
 • βιταμίνες και μέταλλα.

Συμπέρασμα

Η τήρηση αυστηρής διατροφής για παγκρεατίτιδα είναι η βάση για επιτυχημένη θεραπεία. Η αποτελεσματικότητα της δίαιτας Νο. 5 επιβεβαιώθηκε από πολλά χρόνια κλινικής πρακτικής. Η σωστή διατροφή είναι εξίσου σημαντικό μέρος της θεραπείας με το φάρμακο, οπότε οι συστάσεις του θεράποντος ιατρού δεν πρέπει ποτέ να παραμεληθούν.